Zbytky ze stolů hřejí obyvatele měst

Potravinové zbytky včetně gastroodpadu už více než rok nejdou nazmar. Obyvatelé sídlišť si už nemusejí lámat hlavu, jak se jich zbavit a kam je uložit, aby nezapáchaly. Prošlé potraviny, ovoce, zeleninu, pečivo, těstoviny, maso, kosti, jogurty a další potraviny občané Třince a dalších měst v regionu odkládají do speciálních hnědých popelnic s nápisem kuchyňský odpad. Jejich obsah končí v bioplynové stanici v Horní Suché, kde se mění na biometan a hnojivo.

Prošlé potraviny, ovoce, zeleninu, pečivo, těstoviny, maso, kosti, jogurty a další potraviny občané Třince a dalších měst v regionu odkládají do speciálních hnědých popelnic s nápisem kuchyňský odpad. Jejich obsah končí v bioplynové stanici v Horní Suché, kde se mění na biometan a hnojivo. Zatímco na vesnicích potravinové zbytky z kuchyně sloužily jako krmivo pro domácí zvířata nebo posloužily k výrobě kompostu, ve městech končily na skládkách.

Vše se změnilo se vznikem moderních závodů zabývajících se zpracováním bioodpadů a zbytků po lidské konzumaci. Jeden takový vloni vznikl v Horní Suché – místní energetické centrum na zpracování odpadů vyrábí z potravinových zbytků biometan a koncentrované organické hnojivo.

Svozové společnosti z Třince a dalších měst sem svými vozy ve velkém přivážejí zbytky jídla, prošlé vadné potraviny ze sídlišť, z jídelen, gastro provozoven a supermarketů.

Energetické centrum dokáže zpracovat anaerobní digescí jakýkoliv odpad, který je schopen rozkladu bez přístupu vzduchu, a to i včetně jídla v obalech. Unikátní zařízení závodu dokáže vyselektovat sklo, kovy, papír, plasty, které rozdrtí na sotva centimetrové kusy. Ty poté skončí ve speciálním kontejneru.

Nudle a pečivo zvlášť

Veškeré potraviny končí v přijímací hale ve dvou velikých jímkách. Do první vozy vysypávají pečivo a nudle, do druhé ostatní potraviny a zbytky. Jakmile se zbaví obsahu, zařízení je vymyje, takže odjíždějí čisté. Obsah jímek nabírá drapák s nosností 500 kilogramů a vkládá ho do drtičů.

„Rozdrcená směs putuje potrubím do čtyř fermentorů, kde při teplotě 37 – 40 stupňů Celsia zhruba tři týdny probíhá proces fermentace. Vznikající plyn jde do dvou dofermentorů a dále do zařízení, v němž se čistí. Vyčištěný plyn pak vtlačujeme do distribuční soustavy, díky které se dostává ke koncovému odběrateli,“ vysvětlil spoluzakladatel bioplynové stanice Bogdan Sikora.

Z digestátu, což jsou zbytky po fermentačním procesu vznikající anaerobní fermentací, se vyrábí organické hnojivo v podobě silného tekutého koncentrátu – přírodního původu. Závod v Horní Suché dokáže zpracovat až 20 tisíc tun bioodpadu ročně, z čehož se vyrobí přes tři milióny metrů krychlových biometanu a více než tisíc tun hnojiva.

„Doposud náš závod fungoval ve zkušebním provozu, koncem ledna jsme po více než roce získali kolaudační stanovisko a díky tomu jsme spustili ostrý provoz,“ dodal Bogdan Sikora. Zdůraznil, že biofiltry zachytávají 97 procent veškerých pachových stop, do ovzduší se dostane jen zlomek.

Pozor na hovězí kosti

Co všechno je možné do nových nádob na bioodpad se speciálním uzávěrem vkládat? „V podstatě zbytky jakýchkoliv jídel, maso, mléčné výrobky, ryby, pečivo, ořezy ovoce a zeleniny, sedliny z kávy, sáčky od čaje či prošlé potraviny. Stává se, že k nám dvakrát týdně přivezou dva kamiony třicet palet se zmrzlinou. Výjimkou jsou jen tvrdé hovězí kosti a potraviny, které už začaly hnít,“ vylíčil Bogdan Sikora.

Ze všech třineckých sídlišť společnost Smolo během jednoho roku dodala do energetického centra v Horní Suché přibližně 105 až 110 tun gastroodpadu. Podle jednatele společnosti Tomáše Ondraszka občané třineckých sídlišť vyhodí měsíčně až 12 tun potravin.

 

Zdroj: Česká asociace odpadového hospodářství, SMOLO CZ, eHnutník

Takový prostor mají jen skutečně ty nejvýznamnější zprávy světa a ani ty většinou...

Pro třídění využitelných složek se začíná využívat i umělá inteligence. Vývoj...

Odborný důvod k zavedení jsem ještě neslyšel. Evropská specialita, kterou chce EU zachránit...

Jaký je váš názor? Myslíte, že rozumný rodič bude své děti učit čístění zubů za...

"Hodnotné komodity nyní patří ze zákona obcím a městům. Novela ministra Petra Hladíka...

které vyhazují příliš mnoho potravin. Tak nevím, jestli je to podle hesla, které říkají...

Pravidelné novinky e-mailem

Chcete získávat aktuální články přímo na Váš email?

Vložením e-mailu souhlasíte s podmínkami ochrany osobních údajů.

Zpracování osobních údajů

Pro úspěšné využívání služeb, které tato webová stránka nabízí, v některých případech potřebujeme zpracovávat osobní údaje uživatelů.
Toto zpracovávání podléhá nařízení Evropského parlamentu a Rady 2016/679 ze dne 27. dubna 2016 o ochraně fyzických osob v souvislosti se zpracováním osobních údajů a o volném pohybu těchto údajů a o zrušení směrnice 95/46/ES (obecné nařízení o ochraně osobních údajů). Známé také jako "GDPR".

Služby využívající osobní údaje

Uvedené osobní údaje zpracováváme pouze pro účely níže popsané. Osobní (ani žádné jiné) údaje nezpracováváme pro potřeby cíleného nabízení zboží nebo služeb. Osobní údaje neprodáváme ani neposkytujeme třetím stranám. Souhlas považujeme za platný do jeho odvolání, viz níže.

Odběr novinek e-mailem

Pro využívání služby odběru novinek e-mailem (abonentní systém) potřebujeme znát Vaši e-mailovou adresu. Tento údaj neuvádíme veřejně a slouží pouze pro potřeby odesílání e-mailů s novinkami.

Webové formuláře

Při odesílání webových formulářů na této webové stránce ukládáme Vaši e-mailovou adresu jako kontaktní údaj pro odpovědi. Tento údaj neuvádíme veřejně.
Webové formuláře mohou pro úspěšné odeslání požadovat další osobní údaje. V takových případech tyto údaje zpracováváme pouze pro potřeby vyhodnocení formuláře a neuvádíme je veřejně.

Odvolání souhlasu

V případě, že si budete přát odvolat souhlas se zpracováním osobních údajů, kontaktujte pověřence pro ochranu osobních údajů.

Smluvní strany

Správcem těchto osobních údajů je Česká asociace odpadového hospodářství, Pod Pekárnami 157/3, Praha 9 – Vysočany.
Zpracovatelem je společnost ABRUPTA SERVIS s.r.o..